top of page

Melanomul, ce este si cum sa-l recunoaștem?


Melanomul cutanat este un cancer care poate dezvolta pe nevi sau alunite pre-existente sau poate apărea pe pielea normala. Cauza melanomului cutanat este in cele mai multe ori legata de efectele nocive ale radiațiilor solare asupra pielii, mai exact asupra melanocitelor.


Melanocitele sunt celule producatoare de pigment (melanina), dispuse in primul strat de piele, numit epiderma. Ele au rolul de a ne proteja de efectele radiatiilor solare, insa adesea sufera modificari genetice cauzate de expunerea excesiva la soare. Melanocitele sunt prezente insa si in mucoasele interne ale corpului, ca si in structurile ochiului si sistemul nervos. In urma modificarilor genetice, melanocitele incep sa se înmulțească necontrolat, creând tumori care se răspândesc la suprafața si in profunzimea pielii. Grosimea tumorii de pe piele sau asa numitul indice Breslow, alaturi de alte caracteristici ale tumorilor primare sunt direct legate de speranta de viata a pacientului. Cu cat melanomul este mai subtire (Breslow mic) cu atat sansa vindecarii este mai mare.


De aceea diagnosticarea timpurie a melanomului cutanat, cand tumora este inca ''subtire'' si nu a invadat straturile profunde ale pielii este vitala.

Criteriile ABCDE de recunoastere a melanomului cutanat Criteriile de identificare ale melanomului, cunoscute ca ''sistemul de avertizare'' ABCDE ne pot ajuta sa descoperim la timp un melanom! Daca observați pe pielea dvs o leziune/alunita/pata care si-a modificat forma, culoarea, dimensiunea sau își schimba in timp scurt unul sau toate aceste caractere trebuie sa va adresați imediat unui dermatolog.



Asimetrie: este alunita asimetrica? Dacă trageți o linie prin mijlocul leziunii, cele două jumătăți nu se potrivesc una cu alta. Bordura: Are alunita margine neregulata? Marginile melanomului tind să fie inegale și crestate, în timp ce alunițele comune tind să aibă margini mai netede și mai uniforme. Culoare: Alunita are mai multe culori sau e colorata inegal? In timp ce alunițele obișnuite sunt de obicei o singură nuanță de maro, un melanom poate avea diferite nuanțe de maro, bronz, gri sau negru. Pe măsură ce crește, pot apărea porțiuni colorate in roșu, alb sau albastru. Țineți minte ca exista si melanoame amelanotice, care sunt incolore. Diametru: Este alunita mai mare decat guma de șters a unui creion sau creste in dimensiuni? Acest caracter este foarte mult legat de forma si culoare si cel mai înțelept ar fi sa căutați orice leziune, indiferent de dimensiune, care este mai închisa la culoare decât altele sau prezinta schimbari evidente in coloratie sau forma. Evolutie: Alunita creste sau se schimba in orice fel intr-un timp relativ scurt? Orice modificare a dimensiunii, formei, culorii sau înălțimii unei pete de pe piele sau orice simptom nou cum ar fi sângerarea, mâncărimea sau formarea de cruste, poate fi un semn de avertizare pentru melanom. Criteriul de identificare ''Rățușca cea urata'' in melanomul cutanat


Ratusca cea urata este o metoda care se bazează pe ideea ca alunitele unei persoane seamănă intre ele, prin urmare cea care apare deosebita fata de celelalte ar putea fi suspectata ca melanom. Aceasta înseamna ca trebuie sa controlăm nu numai alunita anormala, dar si sa o comparam cu alunitele vecine. O alunita clasata ca ''rățușca cea urata'' poate fi mai mare, mai mica, mai deschisa sau mai închisa la culoare in comparație cu vecinele sale. Alunitele izolate care arata diferit pot fi si ele însa considerate ''rățuște urate'', adică leziuni ce pot fi suspectate ca melanom.


Melanomul cutanat este un cancer ''viclean''. Identificarea lui nu este ușoara pentru ca nu toate melanoamele cutanate urmează criterii care le deosebesc de alunitele normale. De asemenea numai 30% dintre melanoame se dezvolta pe alunite existente, restul apărând pe pielea normala.


Diagnosticarea. Rețineți ca examinarea pielii si dermatoscopia sunt doar primele etape in procesul de diagnosticare al melanomului cutanat. Dermatoscopia este o investigatie imagistica pe care o realizeaza de obicei specialistul dermatolog, cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop. Acesta actioneaza ca o lentila de microscop, permițând vizualizarea pielii si a leziunilor sale pana la nivele imposibil de obtinut cu ochiul liber. Atentie insa, diagnosticul final de melanom se realizeaza numai prin biopsie excizitionala sau excizia cu margini minime a alunitei/leziunii suspecte si examen histopatologic, in centre cu experienta in melanom. Alte tipuri de melanoame. Exista si melanoame cutanate atipice, ca melanomul amelanotic, de obicei usor rozaliu, rosu sau fara culoare. Melanomul acral este de asemenea atipic, apărând in zone neobișnuite- sub unghii, pe palme sau talpa piciorului, in zone ''nevazute'' de soare. Alte forme rare de melanom pornesc din alte structuri decât pielea ca de exemplu melanomul mucozal, care apare in mucoasele interne a organismului: cavitatea bucala, vagin, intestin, regiunea recto-anala. Acesta este ascuns vederii si cu atat mai periculos cu cat este detectat mai tarziu. Melanomul mucozal poate da simptome in funcție de localizare: leziuni pigmentate in interiorul cavitatii bucale sau al vaginului, prezenta unor formațiuni care cresc si sângerează usor, sângerări nazale, anale etc. Acestea trebuiesc investigate pentru a avea un diagnostic corect. Melanomul ocular pornește din melanocite modificate genetic la nivelulul ochiului (iris, corp ciliar, coroida). Printre simptome: o senzație de flash-uri sau pete de praf in vedere, o pată întunecată în creștere pe iris, pierderea vederii periferice. Poate fi detectat prin controale oftalmologice.


Melanomul pediatric. Copiii pot dezvolta din pacate melanom pe leziuni existente din nastere sau aparute in cursul copilariei, cele mai cunoscute forme fiind melanomul similar adultilor cu cauzalitate legata de radiatia solara, melanomul care pornește de la nevi congenitali (prezenti la nastere) si melanomul Spitzoid. Melanomul pediatric este dificil de diagnosticat deoarece nu respecta regula ABCDE. Copiii din familiile afectate de melanom (dar nu numai) trebuie sa fie incluși in controalele dermatologice anuale si protejați contra expunerii excesive la soare pe tot parcursul anului. De retinut! - Fiti atenti la orice noua alunita sau leziune care apare pe pielea dvs sau orice alunita/nev care se modifica: creste, isi schimba forma si culoarea, ustura, da senzatia de mancarime! Semnalati medicului leziuni care nu se vindeca! - O data pe luna examinați-va din cap pana in picioare cu ajutorul unei oglinzi, inclusiv scalpul, urechile, tălpile si zona genitala. - Nu agresați mecanic alunitele de pe corpul dvs; mare atenție la alunițele din zona lenjeriei intime (linia chilotului, sutienului, maioului) ca sa nu fie rupte sau lovite. Sub NICI o forma NU nu folositi mijloace nemedicale ca sa scapati de ele, numai un medic specializat o poate face. - Cel putin o data pe an mergeti la dermatolog pentru controlul pielii, mai ales daca ati avut cazuri de melanom in familie. - Aveti incredere in instinctul dvs, mergeti la dermatolog chiar daca va ganditi ca e o alarma falsa si fiti curajosi- mai bine sa tratati din vreme, decat sa regretati mai tarziu! Resurse: Despre protectia impotriva radiatiilor solare http://cancerdepiele.ro/wp/informatii-pentru-pacienti/melanomul/lang/ro/#c11 accesat 16 aprilie 2021 https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/ Mai multe informatii despre melanom http://cancerdepiele.ro/wp/informatii-pentru-pacienti/melanomul/lang/ro/#c05 accesat 16 aprilie 2021 Factorii de risc https://www.cancercare.org/publications/81melanoma_early_detection_risk_factors_and_screening accesat 16 aprilie 2021 Semne de avertizare https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/melanoma/melanoma-warning-signs-and-images/#abcde accesat 16 aprilie 2021 Melanom pediatric https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(19)30116-6/fulltext accesat 16 aprilie 2021 Ghidul clinic ESMO https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(20)32563-1/fulltext accesat 16 aprilie 2021 Dermoscopie https://emedicine.medscape.com/article/1130783-overview accesat 19 aprilie 2021 VA, prima versiune 16 aprilie 2021 Modificat 19 aprilie 2021


Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
bottom of page