Jurnal #ESMO24- Explorând cele mai recente noutăți de la Conferința Internațională a Societății Europene de Oncologie Medicală- articol in lucru
#ESMO24 Barcelona 13-17 septembrie 2024
#ESMO24 Actualizare la 10 ani: despre eficienta combinatiei Ipilimumab+nivolumab pentru pacientii cu melanom avansat neoperabil
#ESMO24 Impresionanta actualizare #ESMO24 , pentru combinatia Ipilimumab+Nivolumab indicata pacientilor cu melanom avansat neoperabil. Mediana supraviețuirii specifice melanomului (MSS) a fost mai mare de 120 luni cu NIVO + IPI, față de 49 luni (NIVO) și 22 luni (IPI).
Rata de supravietuire specifica melanomului la 10 ani a fost de 52% ipi+nivo, 44% nivo și 23% ipi. Curba MSS a continuat să se desparta de supravietuirea totala (OS), sugerând că pacienții cu melanom avansat trăiesc suficient de mult pentru a deceda din alte cauze. Apariția efectelor adverse serioase de grad 3-4 nu a afectat negativ supraviețuirea.
Supravietuirea pacientilor dupa 3 ani fara ca boala sa evolueze și raspunsul complet (reducerea profundă a încărcăturii tumorale) par sa fie markeri de prognostic puternici ai supraviețuirii pe termen lung.
Rezultatele de 10 ani din studiul CheckMate 067 pentru NIVO + IPI reprezintă cea mai lunga supravietuire mediana într-un studiu de fază III a imunoterapiilor anti-PD1 pentru orice tip de tumoare, a afirmat Dr. James Larkin, profesor și oncolog la Spitalul Royal Marsden din Marea Britanie.
Aceste rezultate demonstrează beneficiul susținut și impactul revoluționar al terapiei combinate asupra sperantei de viata a pacienților cu melanom avansat, subliniind potențialul pentru vindecare!
Ref: LBA43 - Rezultate de supraviețuire la 10 ani din studiul de fază III CheckMate 067 cu nivolumab plus ipilimumab în melanomul avansat
Publicat in https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2407417
#ESMO24 Actualizare la 10 ani: despre eficienta pembrolizumab pentru pacientii cu melanom avansat neoperabil
Dr. Caroline Robert, Franta a prezentat o actualizare a datelor despre pembrolizumab la pacienti cu melanom avansat neoperabil, in studiul KEYNOTE-006.
Rezultatele au arătat că, după 10 ani, 34% dintre pacienții tratați cu pembrolizumab erau încă în viață, comparativ cu 23,6% dintre pacienții tratați cu ipilimumab. Pentru cei care au primit 94 sau mai multe săptămâni de pembrolizumab: după 8 ani, 80,8% erau încă în viață.
Reducerea tumorilor (răspuns parțial sau complet) a fost de fapt cel mai bun marker pentru prognosticul pe termen lung. Unii pacienți care au primit un al doilea ciclu de pembrolizumab la revenirea bolii au beneficiat, fără toxicitate nouă (important de știut pentru cei care ezită să reiniteze tratamentul). Nota- pembrolizumab face parte din categoria anticorpilor monoclonali anti-PD1 ca si nivolumab, ambele tratamente sunt rambursate in Romania.
LBA44 - Pembrolizumab vs ipilimumab în melanomul avansat: urmărirea pe 10 ani a studiului de fază III KEYNOTE-006
#ESMO24 Despre terapiile neoadjuvante in MELANOM
14 septembrie 2024- prezentari interesante la #ESMO24 in sesiunea despre Melanom. După cum se știe, terapia neoadjuvantă a devenit tratamentul standard pentru pacienții diagnosticați cu melanom în stadiile IIIB-IV. Pacienții cu melanom sunt tratati deja în unele țări europene, cu neoadjuvant pembrolizumab (în urma studiului SWOG S1801) și combinația ipilimumab/nivolumab in urma rezultatelor fara dubiu ale studiului NADINA). Exemple: Suedia, Olanda , Australia si practica trebuie sa se extinda pentru ca toti pacientii cu melanom, inclusiv din Romania, sa beneficieze!
Foto: Violeta Astratinei (Melanom Romania, MPNE) participa anual la intalnirile organizate de International Neoadjuvant Melanoma Consortium (INMC) la ASCO si ESMO - foto in Barcelona pe scarile spitalului clinic.
Reamintim ca neoadjuvant inseamna administrarea tratamentului oncologic inainte de indepartarea tumorilor, cu scopul de a evita chirurgia radicala si obtine o remisie asistata de sistemul imunitar (stimularea si expansiunea limfocitelor T in prezenta antigenelor tumorale).
Raspunsul la tratament este evaluat intr-o tumora marcata si clasificat pe baza numarului de celule tumorale viabile ramase dupa tratament ca raspuns patologic major (MPR), raspuns patologic partial (pPR) si none-respondenti (pNR). De obicei se administreaza numai 2-3 cicluri de imunoterapie neoadjuvanta (spre deosebire de 1 an la adjuvant) si apoi se evalueaza la histopatologie ganglionul marcat. Desi exista o paleta larga de studii cu neodjuvanti, ce e important - ele confirma in principiul acelasi lucru: neoadjuvanti dau avantaj de supravietuire pacientilor cu melanom operabil, stadiile IIIB si IV, cei cu MPR nemaiavand nevoie de tratament.
Cea mai puternica evidenta vine din studiul de faza III, NADINA prezentat deja la ASCO 2024 unde exista o diferenta zdrobitoare intre neoadjuvant si adjuvant in supraviețuirea fără evenimente (recidiva sau moarte) estimată la 12 luni: 83,7% neoadjuvant fata de 57,2% adjuvant. La ESMO 2024, supraviețuirea fără evenimente se mentine (81 % fata 54%), iar supravietuirea fara metastaze la distanta este raportata 86% fata de 62%, cu rate de 98,2% pentru pacientii fara celule de melanom in organele afectate (pCR- raspuns patologic complet)).
Biomarkeri - propunând un model de personalizare a terapiilor pentru pacienții cu melanom, Dr. Christian Blank, de la NKI Amsderdam a evidențiat și factorii care influențează răspunsul la terapii în regim neoadjuvant - semnătura Interferon alfa , PD-L1 și încărcătură tumorală având cel mai mare impact (studiul DONIMI). El a arătat că 70-73% dintre pacienții cu semnătura Interferon alfa ridicată înainte de tratament au răspuns complet la tratamentul neoadjuvant, indiferent de tipul de imunoterapie urmată (nivo, pembro, ipi+nivo diverse doze), pe când dintre pacienții cu nivel redus, 64% obțin răspuns complet doar cu combinația ipilimumab 3 mg/kg+ nivolumab 1 mg/kg, celelalte terapii având rezultate mai modeste.
Un alt aspect de retinut imunoterapia in regim de neoadjuvant este mai efficienta decat terapia tintita ca neoadjuvant. Studiul prezentat de Prof. Georgina Long, denumit ''Updated pooled analysis from the International Neoadjuvant Melanoma Consortium (INMC) a confirmat acest lucru.
Cititi mai multe in urmatoarele articole (lb engleza):
Studiul Nadina cu ipi/nivo
Studiul SWOG 1801 cu pembro
Neoadjuvant IO mai eficienta decat TT-
Analiza trialuri cu neoadjuvant- https://dailyreporter.esmo.org/.../long-term-survival...
Foto: Violeta Astratinei si Ramona Botoroaga (Asociatia Melanom Romania), Lidia (Asociatia Sarcom-Melanom Poland) si Benni (CNM Germany) in timpul sesiunii despre neoadjuvant. Andreea Strambu (Melanom Romania) a participat online.
#ESMO24 Snapshot despre terapiile celulare
14 septembrie 2024, Centrul de Conferinte Fira Barcelona
În cadrul unei seciuni despre terapiile pentru melanom, #Esmo24, prof. Inge Maria Svane de la spitalul Herlev din Danemarca a discutat terapiile celulare. În imagini, găsiți etapele specifice protocolului TILs și efectele secundare întâlnite. În prezent, sunt aprobate 2 terapii TIls, însă din păcate, niciuna nu este disponibilă pacienților români, și altor europeni, în ciuda eforturilor în acest sens.
TIL este o terapie celulară adoptivă, în care celulele imune (limfocitele T) infiltrate in tumora pacientului sunt multiplicate în laborator până la miliarde de celule, care sunt apoi returnate pacientului. Primul pas al tratamentului este obținerea țesutului tumoral necesar, prin intervenție chirurgicală.
Session: Systemic Treatments on anti PD1 resistance in advanced melanoma, Burgos auditorium
Cititi mai mult:
Aprobare FDA lifileucel https://www.fda.gov/drugs/resources-information-approved-drugs/fda-grants-accelerated-approval-lifileucel-unresectable-or-metastatic-melanoma
Rezultate studiu TIL academic , studiu faza III https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2210233
#ESMO24 Despre solutii terapeutice pentru pacientii cu melanom rezistent la imunoterapie- 15 septembrie 2024
#ESMO24 Prezentare excelentă a lui Olivier Michelin, care oferă o privire de ansamblu asupra soluțiilor terapeutice pentru pacienții cu melanom a caror boala evolueaza. Studiul Swog S1616 a stabilit superioritatea ipi/nivo față de ipi singur pentru pacienții rezistenți la anti-PD1 (pembrolizumab sau nivolumab).
De asemenea, foarte interesantă a fost și prezentarea programului de oncologie de precizie din Elveția, unde pacienții cu melanom cu rezistență la anti-PD1 sunt introduși într-un program național și sunt tratați cu terapii off-label (aflate pe piață pentru diverse alte afecțiuni oncologice) si selectate pentru tratament în urma unei analize a biomarkerilor individuali.
Session: Systemic treatment of anti PD-1 resistance in advanced melanoma, Disccusions - Sunday 10.15-11.45
Studiul SWOG 16 https://www.nature.com/articles/s41591-023-02498-y
#ESMO24 Prof. Neyns a prezentat o listă a opțiunilor de tratament mai frecvent utilizate pentru pacienții care nu răspund la imunoterapiile anti-PD1, cum ar fi nivolumab sau pembrolizumab.
- Terapia țintită BRAF/MEK
- inhibitori KIT în melanomul cu mutația KIT
- binimetinib în melanomul cu mutația NRAS
- terapia TIL
- combinațiile Rela+ Nivo sau Ipi +Nivo (CTLA-4 sau Lag-3).
- terapii administrate intralezional la unii pacienți, doar pentru pacienții cu metastaze de melanom neviscerale și de volum redus (de exemplu, T-VEC)
În ceea ce privește studiile clinice: studiul IGNYTE pare o opțiune promițătoare (Nivo + o terapie oncolitică) și programele de oncologie de precizie care se desfășoară în mai multe țări UE precum Olanda, Norvegia, Suedia (analiza modificărilor moleculare ale tumorii și tratarea cu medicamente off-label sau studii clinice potrivite pentru acestea). Ultima opțiune nu a fost oferită în sesiunea de melanom, ci în șsesiunile concomitente.
Discutant invitat LBA46, 1080MO, 1081MO și LBA47
Bart Neyns
#ESMO24 Despre sitravatinib + tislelizumab (inhibitor pan kinase + anti PD1) pentru pacienții cu melanom uveal metastatic
#ESMO24 - sitravatinib + tislelizumab (inhibitor pan kinase + anti PD1) pentru pacienții cu melanom uveal metastatic, naivi (fără tratament anterior) sau tratați anterior cu tebentafusp: deși ratele de răspuns au fost mici 20%, rata de supraviețuire și rata de control a bolii au fost promițătoare; studiul a inclus însă numai 16 pacienți. Toxicitatea a fost destul de ridicată, 59% pacienți având efecte secundare de grad 3/4. Investigatorii au fost încurajați să încerce o combinație Tebentafusp/Sitravatinib de către profesorul Bart Neyns.
#ESMO24 Despre studiul FOCUS privind perfuzia hepatică percutanată (PHP) pentru melanomul uveal metastatic
#ESMO24 o actualizare a posterului din studiul FOCUS privind perfuzia hepatică percutanată (PHP) pentru melanomul uveal metastatic a evidențiat că dimensiunea metastazelor hepatice are un impact semnificativ asupra supraviețuirii generale. Acest lucru arată importanța detectării precoce și precise a metastazelor hepatice, subliniind probabil rolul RMN-ului în monitorizarea hepatică.
Ca reamintire: în studiul FOCUS, din cei 91 de pacienți tratați cu PHP, 36,3% au avut reduceri semnificative ale tumorilor (Rata de răspuns generală), iar la 7,7% dintre acești pacienți metastazele au dispărut complet (răspuns complet). PHP este recomandată pacienților cu metastaze hepatice - locul dominant pentru progresia melanomului uveal. Anul trecut, FDA a aprobat PHP pentru tratamentul pacienților cu melanom uveal. PHP este disponibil în Europa, dar nu este accesibil tuturor pacienților.
Poster
E-Poster 1127P- Analiza de subgrup a rezultatelor eficacității studiului de fază III FOCUS
Aprobare FDA-
Centre de tratament din Europa (atât pe site-ul companiei) https://chemosat.com/HCPs/treatment-centres.html
#ESMO24 Despre combinația dintre o terapie oncolitică RP1- virus Vusolimogene Oderparepvec + Nivolumab
#ESMO24 Interesant - combinația dintre o terapie oncolitică RP1 (un virus Vusolimogene Oderparepvec modificat) + Nivolumab a arătat rezultate promițătoare pentru pacienții cu melanom avansat care au progresat anterior pe terapia anti-PD-1 (imunoterapia standard – nivolumab sau pembrolizumab). Pentru 140 de pacienți, rata de răspuns a fost de 33,6%, cu o rată de răspuns complet de 15,0% (reducerea completă a tumorilor). Durata mediană a răspunsului (DOR) a fost de 21,6 luni. Reducerea tumorii a fost observată în tumorile injectate, dar și în cele neinjectate (unele efecte sinergice cu nivo probabil). Majoritatea efectelor secundare au fost ușoare. Acest studiu a fost prezentat de Dr. Caroline Robert.
Studiul de fază 3, IGNYTE (NCT06264180), recrutează pacienți care au progresat pe ipi/nivo!
LBA46 - Date primare de eficacitate, siguranță și supraviețuire din cohorta de pacienți cu melanom anti-PD-1 eșuat din studiul clinic IGNYTE cu RP1 combinat cu nivolumab
#ESMO24 Despre adjuvanti in viata reala - studiu in Suedia, pe baza registrelor de tratament.
#ESMO24 Un studiu discutabil pe rezultatele pacienților din Suedia tratați în afara studiilor clinice, prezentat de Dr. Hildur Helgadottir, nu a arătat nicio diferență în supraviețuirea pacienților care au primit imunoterapie în regim adjuvant și cei care au fost doar sub observație. „La o urmărire mediană de 3 ani în cohorta diagnosticată după introducerea terapiei adjuvante, nu au existat dovezi ale unui beneficiu specific melanomului sau al supraviețuirii”.
În timpul discuțiilor (Dr. Teresa Amarall), s-a arătat că:
- Ambele imunoterapii adjuvante pentru melanomul stadiul III (nivolumab și pembrolizumab) au arătat îmbunătățiri ale supraviețuirii fără progresie (RFS) și supraviețuirii fără metastaze la distanță (DMFS). Cu toate acestea, nu sunt încă disponibile date privind supraviețuirea totală (OS) din studiile clinice pentru pacienții în stadiul III (de exemplu, Keynote-054, Checkmate 238), cu excepția ipilimumab 10 mg/kg EORTC 18071.
- Studii recente au arătat că terapiile neoadjuvante (tratamentele administrate înainte de operație) oferă rezultate mai bune de supraviețuire în comparație cu terapiile adjuvante (tratamentele administrate după intervenția chirurgicală) pentru pacienții cu melanom în stadiul IIIB până la IV. Acest lucru a fost demonstrat în studii precum SWOG 1801 și NADINA, care indică faptul că tratamentul cu pembrolizumab sau ipilimumab/nivolumab înainte de îndepărtarea ganglionilor limfatici pare a fi cea mai bună opțiune pentru pacienții eligibili (cei cu boală detectabilă clinic).
- Important este că pacienții care nu obțin un răspuns patologic major (o reducere semnificativă a celulelor tumorale) după terapia neoadjuvantă pot beneficia în continuare de terapii adjuvante în urma intervenției chirurgicale.
Notă: Din păcate, terapiile neoadjuvante nu sunt încă implementate pe scară largă în Europa, așa că, între timp, pacienții sunt tratați conform protocoalelor naționale, de cele mai multe ori cu tratament adjuvant.
Helgadottir H, et al. Niciun beneficiu de supraviețuire după introducerea tratamentului adjuvant în melanomul stadiul III: un studiu la nivel național bazat pe registru. Congresul ESMO 2024, Rezumat 1079MO
#ESMO24 Despre studiul ImmunoCobiVem
#ESMO24- Rezultate dezamăgitoare de la studiul ImmunoCobiVem: trecerea de la cu vemurafenib + cobimetinib* (terapii țintite) la atezolizumab (o imunoterapie anti-PD-L1) e dificilă, numai 5% pacienții au avut un beneficiu suplimentar datorită acestei secvențe (diferența nu a fost suficient de mare pentru fi considerată semnificativă statistic), însă alți pacienți au progresat rapid. Nu e de mirare că pacienții nu au avut încredere în program: „Unii pacienți nu au urmat schimbarea planificată și au continuat să primească tratamentul în afara studiului clinic.” (!)
*Vemurafenib cobimetinib este o combinație de target terapii comparabilă cu enco/bini și dabrafenib/trametinib ca eficacitate, dar efectele secundare sunt diferite - de fapt, VEM/Cob nu este atât de des utilizat în practica clinică din cauza acestora.
LBA45 - Trecerea timpurie de la imunoterapie țintită în melanomul avansat BRAFV600 pozitiv: supravietuirea globala pe termen lung (OS) și rezultatele finale PFS ale studiului randomizat de fază II ImmunoCobiVem
#ESMO24 11 reprezentați ai pacienților cu melanom au participat la ESMO anul acesta: Melanoma Patient Network Europe, Melanome France, CNM Germania, Melanoma & Sarcoma Polonia, Melanoma Suedia, Melanom România și Stichting Melanoom Olanda și Ocumel UK.
Acesta este un document in lucru.
Contributori:
Violeta Astratinei
Andreea Strambu
Ramona Botoroaga
Commenti