''Accesul bolnavilor la tratamente individualizate ar trebui sa fie neconditionat si imediat. Acesta este un act de bună guvernare..''
prof. Adela Rogojinaru, pacient
Despre Melanom
Ce este Melanomul
Melanomul este o forma de cancer care se dezvolta cel mai adesea la nivelul pielii, atunci cand celulele pigmentare numite melanocite sufera modificari genetice ireversibile. Melanocitele incep sa se dezvolte necontrolat, formand o tumoră maligna care se extinde la suprafaÈ›a È™i în profunzimea pielii. In multe cazuri melanomul se raspandeste către alte organe (metastazează), cauzând probleme de sănătate È™i chiar moartea. Melanomul identificat in stadii incipiente are sanse de vindecare de peste 90%, insa detectat tarziu poate fi fatal. Preventia si diagnosticarea timpurie a melanomului sunt vitale pentru supravietuirea pacientului!
​
Statistici
Melanomul este un cancer extrem de agresiv care afecteaza persoanele de toate varstele si cel mai frecvent cancer la tinerii între 25 si 29 de ani. In 2020, conform estimarii European Cancer Information System (ECIS), 1547 de persoane au fost diagnosticate cu melanom in Romania, dintre care o treime si-au pierdut viata. Incidenta melanomului in Romania, de 7.9 per 100 000 locuitori este probabil subestimata, in absenta unui registru national pentru melanom. Pacientii cu melanom diagnosticati timpuriu, cand tumorile sunt localizate numai la nivelul pielii au o speranta buna de supravietuire cuprinsa intre 96-99% pentru pacientii stadiul I si intre 82-93% pentru cei in stadiul al II-lea. Speranta de supravietuire scade insa din pacate daca melanomul metastazeaza (se raspandeste in corp). Tratamentele nou aprobate si la noi in tara, ca imunoterapia si terapia target, ofera sanse de prelungire a vietii pentru jumatate dintre pacientii cu melanom metastatic, insa stresul psihologic si suferinta trecerii prin aceasta boala, tratamente si efectele adverse produse de tratamente ramane enorma pentru pacientii supravietuitori.
​
Cauze
Expunerea excesiva si/sau expunerea intensă, intermitentă la soare– cea care produce ÅŸi arsurile solare- favorizează apariÈ›ia melanomului. Radiatiile solare ultraviolete (UV) sunt principalul factor cancerigen implicat în aparitia melanomului. Radiatiile ultraviolete produc o deteriorare a ADN-ului È™i o rată mare de mutaÈ›ii in melanocite care duce la formarea de tumori maligne, cu potential de metastazare. O mica parte din melanoame se pot transmite genetic de la parinti la copii (sub 10%).
Riscul de melanom
Au un risc crescut sa dezvolte melanom: persoanele cu pielea albă, cu părul È™i ochii de culoare deschisă, persoanele care s-au ars la soare în trecut, sau s-au expus pe durată mare la lămpi cu ultraviolete, cei care au avut melanom în familie sau care au avut ei înÈ™iÈ™i melanom sau alt cancer de piele, persoanele cu foarte multe alunite si nevi congenitali (prezenti la nastere) È™i persoanele aluniÈ›e de forme si culori neobiÈ™nuite/atipice, numite si nevi displazici.
Cum poate fi prevenit Melanomul
Protectia impotriva soarelui este parte esentiala din actiunile de evitare a melanomului si a altor cancere de piele.
Fotoprotectia previne si imbatranirea premature a pielii.
Protectia impotriva radiatiilor solare UVB si UVA inseamana utilizarea combinata a mijloacelor de protectie in functie de context si preferintele dvs personale:
-
imbracaminte potrivita, care sa acopere cat mult din suprafata pielii in zilele in care petreceti mult timp afara
-
pentru sporturile in aer liber, folositi haine cu factor de protectie solara sau materiale dense
-
folositi creme cu factor de fotoprotectie de cel putin 30 pe pielea expusa si reaplicati regulat
-
purtati ochelari de soare, sapca, palarie
-
cautati locuri umbrite la orele de varf (10.00- 16.00)
-
evitati solarul sau alte interventii cosmetice care va expun la radiatii UVA, UVB
-
examinaţi-va pielea o dată pe lună, din crestet pana in talpi, atat dvs cat si cei din familie
-
indiferent de varsta, mergeti imediat la dermatolog cand o aluniţă începe să se modifice. Orice schimbare a mărimii, formei, culorii, reliefului sau altor trăsături, sau orice alt simptom nou cum ar fi sângerarea, mâncărimea sau formarea de cruste, semnalează pericol
-
protejati-va impotriva soarelui indiferent de anotimp sau starea vremii!
-
protejati-va copiii: arsurile solare din copilarie cresc riscul de melanom la maturitate! Nou-născuÈ›ii nu trebuie lăsaÈ›i la soare. Cremele de protecÈ›ie solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni
​
👉 Cititi mai multe!
​
Fundatia Cancerului de Piele, http://cancerdepiele.ro/wp/informatii-pentru-pacienti/melanomul/lang/ro/#c01
Skin Cancer Foundation https://www.skincancer.org/risk-factors
Ghidul ESMO pentru Tratament in Melanom https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(20)32563-1/pdf
Manualul de stadializare AJCC editia a 8-a https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21409
ECIS - European Cancer Information System https://ecis.jrc.ec.europa.eu/
​